Selvfølgelig er generationsskiftet vigtigt

Men driften – i de mange år op til generationsskiftet – er da endnu vigtigere. Derfor virker det som en lidt panikagtig prioritering, det nye Center for ejerledelse foretager. Jeg ved da godt, at der er en massiv mængde generationsskifter på vej i de kommende år, men de fleste kan slet ikke generationsskiftes når det kommer til stykket. Man skulle meget hellere kaste sig over forskning i, hvordan man bedst udnytter familieejets fordele og styrker og hvordan man undgår faldgruberne ved ejerformen. For uden meget sunde, effektive virksomheder, er der jo ikke nogen virksomheder at generationsskifte.

Sandheden er jo, at forfærdelig mange virksomheder reelt ikke lader sig generationsskifte. Nuværende ejer kan lige akkurat leve af at drive virksomheden. Men for at han eller hun skal have råd til at leve videre efter et salg/generationsskifte, skal der betales en pris for virksomheden, som en ny ejer slet ikke kan tjene hjem og samtidig udvikle virksomheden til en lønsom vækst. Så bliver det nemmere for ejerlederen at “lade falde hvad ikke kan stå” når kræfterne slipper op.

Hvad stiller vi op med dem?

Bag centeret står Industriens Fond med penge og CBS og INSEAD med professorerne Morten Bennedsen og Peter Mølgaard i spidsen. Initiativet blev præsenteret på en CEPOS konference den 21. marts 2014 af direktøren for Industriens Fond, Mads Lebech. Klik her og se hans præsentation og her hans plancher.