Vil du være årets ejerleder?

Er det din ambition at blive årets ejerleder er du nødt til at drive din virksomhed som A/S eller Aps. Ellers kommer du ikke i betragtning. Punktum! Det er den vise jury’s beslutning. Den tæller også revisorer og en bank, der har mest forstand på de to selskabsformer. Men lidt beskæmmende også et par ejerledere.

At det for en masse ejerledede virksomheder er en meget bedre idé at drive sin virksomhed i en skattetransparent selskabsform – KS, IS eller PS – tæller slet ikke. For ikke at tale om dem, som tager ansvaret og driver virksomheden i eget navn og risiko. Vel den mest ultimative definition på en ejerleder. Tro mig – dem er der faktisk en del af og mange gør det ganske fremragende.

Jeg har hørt om ganske mange virksomheder, der er ”presset” af normen, revisor og advokat – ”du skal da have et Aps” – og enten startet helt fra bunden på den måde, eller senere er konverteret til det. For meget hurtigt at opdage, at den eneste vinder ved det er skattevæsnet (og dem, som hjalp med etableringen) fordi man så bliver lønmodtager i sin egen virksomhed og måske kommer til at betale skat af et overskud, der slet ikke kommer. Og måske senere skal begå lovbrud og lave aktionærlån, for at få livet til at hænge sammen derhjemme. I stedet for at drive det hele i virksomhedsordningen, som så også rummer andre fordele. Bare ikke, at man kan blive årets ejerleder. Lidt lige som at man ikke kan blive præsident i USA, hvis ikke man er født der!

Jeg skylder at tilføje: ”Årets ejerleder” er i øvrigt en fremragende idé og parterne – PWC, Nykredit, Jyllands Posten, Microsoft og Erhvervsorganisationen ejerlederne – gør et fantastisk arbejde, som alt sammen sætter fokus på ejerledere. Og de ejerledere, der vinder, driver virkelig fantastiske virksomheder! En ren fornøjelse at være vidne til!